Deshidratare – cauze și efecte adverse
Apa păstrează tainele naturii şi ale universului. Apa acoperă 70 la sută din suprafaţa planetei, iar acelaşi procent de 70 la sută există şi în organismul uman. Apa ne însoţeşte în fiecare clipă din viaţa noastră, acasă, la serviciu, la plimbare sau în călătorii. În acelaşi timp, apa a devenit atât de accesibiliă pentru noi, încât adesea tindem să îi neglijăm valoarea. Această neglijenţă este cauzată deseori de lipsa de informare despre efectele care pot surveni odată cu lipsa acesteia, sau mai mult, cu deshidratarea organismului nostru.
Deshidratare vs valoarea apei
Istoria spune că umanitatea nu a consumat întotdeauna apă, ba mai mult, apa nu a fost mereu accesibilă în calitate de produs pentru băut pentru fiecare. În Evul Mediu, de exemplu, oamenilor le-a fost atât de frică de a fi contaminați cu diferite infecții intestinale, încât au băut mai mult bere sau vin, iar apa curată era considerată un lux accesibil doar oamenilor bogați.
În prezent, însă, de cele mai multe ori consumăm apă și ne potolim setea fară a reflecta prea mult în ce măsură aceasta ne influențează calitatea sănătății şi bunăstării fizice și mentale. Mai mult, în ciuda importanței sale, deseori nu consumăm apă în cantitatea necesară, ceea ce poate provoca în timp o serie de probleme de sănătate.
COMANDĂ AICI HIDRAMAX pentru o hidratare eficientă.
Deoarece sănătatea este cea mai mare valoare a oricărui om, te invităm să descoperi efectele deshidratării asupra organismului uman. De asemenea, vom vorbi mai jos și despre consecințele pe care le-ar putea avea aceasta asupra sănătăţii.
Ce spun experţii?
Pentru majoritatea oamenilor, limita de supravieţuire fără hrană este de pană la 40 de zile, fără apă – de trei zile, şi de doar cateva minute fără aer. Astfel, este foarte clară importanța apei pentru organism. Mai mult, atât respiraţia cât şi alimentaţia nu pot avea loc fără implicarea apei. Ceea ce înseamnă că nu putem mânca, digera, asimila hrana şi nici măcar respira fară aportul apei. De ce? Pentru că apa ne determină viaţa în totalitate, apa este necesară oricărei reacţii chimice din organismul nostru. Toate lichidele biologice din corp precum saliva, sucul gastric, sucul pancreatic şi toate procesele biochimice din organism sunt bazate pe apă.
COMANDĂ AICI CORAL MINE pentru o apă alcalină la tine acasă.
Aportul de apă din organismul nostru este influențat nemijlocit și de condiţiile climaterice în care ne aflăm. Transpiraţia se intensifică pe timp de arşiţă spre exemplu. Pare straniu, însă iarna, pe timpul rece este important să bem mai multă apă decât de obicei, în special când folosim haine mai călduroase.
Deshidratare: simptome
Dacă e să ne raportăm la condiția fizică și biologică a organismului uman, constatăm că două treimi din corpul nostru sunt reprezentate de apă. Pierderea a doar câtorva procente din totalul de 70% de apă din organism, produce deshidratarea – adică deficitul de apă. Drept consecință, se declanșează o serie de procese inflamatorii, crește riscul dezvoltării unor boli cronice și apar o serie de simptome care ne influențează și afectează calitatea vieții.
De exemplu, primele simptome ale îmbătrânirii sunt însoțite de o deshidratare lentă a țesuturilor noastre. Ai observat probabil că mergi la toaletă chiar şi atunci când nu bei apă. Acesta este un proces fiziologic normal al organismului, care își continuă procesele în pofida faptului că acesta primște constant apă sau nu.
Astfel, aceste pierderi de apă, constante și zilnice, sunt necesare organismului pentru asigurarea funcţiilor sale vitale. Aşadar, dacă optezi pentru un mediu bazic în interior și nu vrei să te “ofileşti” la propriu, trebuie să îți revizuieşti atitudinea faţă de apă şi să îți compensezi pierderile.
COMANDĂ AICI HIDRAMAX pentru o hidratare eficientă.
Deshidratare: efecte adverse
Stări neplăcute precum oboseala continuă, ameţeală, stres, lipsă de energie, lipsă de concentrare sunt doar câteva dintre primele simptome ale deshidratării. Oxigenarea celulelor, transportul de substanţe nutritive, dar şi eliminarea toxinelor din organism nu este posibilă fără apă. Sângele este alcătuit din 94% apă, acesta hrăneşte fiecare celulă a organismului nostru şi o alimentează cu oxigen. Atât muşchii, cât şi creierul au parte de o circulație sangvină defectuoasă atunci când ești deshidratat.
Deshidratarea are loc în timpul stresului fizic, psihologic sau când pur și simplu ai uitat să bei apă sau înlocuieşti apa cu sucuri, ceai, cafea sau alte băuturi. Drept consecinţă, sângele devine foarte consistent, tensiunea arterială scade, fluxul sangvin spre creier încetineşte, iar în rezultat se creează un deficit de oxigen şi substanţe nutritive.
Află mai multe despre APĂ ALCALINĂ și CORAL MINE
Este uşor să înţelegem acest lucru dacă ne imaginăm că vasele prin care circulă sangele spre creier sunt la fel de subţiri precum firul de păr! Deoarece corpul nostru posedă un mecanism uimitor de autoreglare, în astfel de cazuri, creierul generează semnale către glandele suprarenale despre lipsa de oxigen, astfel tensiunea corpului începe să crească pentru a “pompa” sângele spre creier.
Problemele de hipertensiune cronică apar deseori din cauza deficitului de oxigen din creier. Deci, nu ne înbolnăvim pentru că îmbătrânim, ci îmbătânim şi ne îmbolnăvim pentru ca nu consumăm apă! Când bem apă destulă, sângele nostru devine suficient de fluid, iar acest lucru sporește transportul său activ către creier și restul organelor. Astfel, celulele roşii ale sângelui, numite eritrocite, nu mai formează conglomerate şi transportă uşor sângele spre celule pe toată suprafaţa sa, în special spre cele ale creierului.
Să ne retragem puţin din lumea ştiinţei şi să întrebăm gospodinele, ce faceți atunci când v-a ieşit supa prea densă? Adăugați substanţe chimice sau apă? Răspunsul este mai mult decât evident – apă. Același lucru trebuie să îl înţelegem și despre organismul uman.
Alte efecte adverse ale deshidratării:
Dureri de cap şi lipsa de bună dispoziţie
Deshidratarea reduce doza de energie şi ne limitează performanța. Lipsa apei afectează nivelul serotoninei din organism și favorizează astfel stările depresive și durerea de cap. În plus, vasele mici de sânge din creier răspund rapid la deshidratare, ceea ce duce la durere severă şi migrene. Soluţia este să bei unul sau două pahare de apă atunci când apar asemenea simptome. Vei observa cum durerea de cap dispare treptat. Atunci când te simți obosit, bea mai multă apă, iar organismul tău se va revigora.
Află mai multe despre APĂ ALCALINĂ și CORAL MINE
Respiraţie cu miros neplăcut
Este uşor să uiţi sa bei apă în timpul unei zile agitate, însă consecinţele pot apărea la sfârşitul zilei, atunci când observi că respiraţia este urât mirositoare. Pentru că saliva are proprietăţi antibacteriene foarte importante, atunci când eşti deshidratat, cantitatea de salivă scade, iar acest fapt permite bacteriilor să pătrundă în gură.
Crampe musculare
Apa lubrifiază musculatura, iar deshidratarea duce la apariţia crampelor musculare. Acest fapt este produs deoarece, vor fi scoase lichidele din muşchi pentru a proteja organele interne, de asemenea, schimbările nivelului de sodiu şi potasiu apărute în urma transpiraţiei pot duce la apariţia crampelor musculare.
VEZI AICI mai multe detalii despre PENTOKAN, suplimentul natural creat de Coral Club, care asigură sprijin pentru buna funcționare a tuturor mușchilor.
Piele uscată
Când ne naştem, pielea este fermă şi elastică. Odată cu maturizarea apar și primele riduri, iar pielea deshidratată devine uscată şi lipsită de luminozitate. Deşi avem la dispoziţie o multitudine de produse pentru hidratarea pielii, este mult mai necesar să prevenim deshidratarea ei, acționând pe plan intern. Pentru a menține o piele sănătoasă, care este cel mai mare organ protector al corpului nostru, trebuie să avem o bună hidratare. Putem folosi diverse soluţii cosmetice, dar nu trebuie să uităm că pielea se hidratează din interior. Apa și substanţele nutritive ajung în piele prin vasele de sânge.
Află mai multe despre APĂ ALCALINĂ și CORAL MINE.
Constipaţie şi boli intestinale
Mucoasa stomacală este alcătuită 98% din apă, iar insuficienţa ei provoacă în timp indigestie, constipație și arsuri stomacale. Deshidratarea afectează şi capacitatea colonului de a funcționa corect. Corpul compensează lipsa apei prin extragerea lichidelor din scaun, facându-l mai tare şi mai dificil de evacuat. Prin urmare, activitatea sistemului digestiv este determinată de cantitatea de apă pe care o consumăm între mese, cu un interval de 30 de minute înainte de masă şi de 1,5 – 2 ore după masă.
Nu în zadar încă 100 de ani în urmă, medicii recomandau consumul de apă dimineața. În aşa fel, poţi accelera metabolismul încă din primele minute după ce te-ai trezit. Această rutină matinală ajută și sporește eliminarea tuturor produselor metabolice acumulate peste noapte pe mucoase. Lipsa de apă îngreunează aceste procese și crește nivelul de toxine în organizm.
Dureri articulare
Compoziția cartilajelor, care protejează articulațiile este constituită din 80% apă. Aşadar, sănătatea articulară poate fi compromisă atunci când nu consumăm suficientă apă. Astfel, riscul de a suferi de artrită și de alte tulburări inflamatorii sporeşte cu 60%. Deshidratarea poate afecta inclusiv și discurile vertebrale, ceea ce sporeșete formarea herniei de disc.
Tulburări renale
Sănătatea rinichilor este direct influenţată de consumul de apă, deoarece anume ei filtrează deșeurile și produc urina, prin care acestea sunt evacuate. Persoanele care neglijează consumul de apă, au un nivel ridicat de toxine în sânge, deoarece acestea nu pot fi eliminate. Respectic, aceste persoane suferă de probleme precum retenția de apă sau balonarea. Deshidratarea crește și riscul de a dezvolta o infecție a tractului urinar.
COMANDĂ AICI HIDRAMAX pentru o hidratare eficientă.
Senzaţie de foame continuă şi surplus de greutate
Deshidratarea poate cauza o senzaţie de foame permanentă sau poate fi interpretată în mod fals de organism, prin pofta de alimente bogate în zahăr sau grăsimi procesate. Hipotalamusul este acea regiune a creierului, care semnalează stările de foame sau de sete. Zona cerebrală, de unde pornesc semnalele, este aceeași şi respectiv, este foarte important să nu confundăm foamea cu setea. Atunci când avem senzaţia de foame, deşi am mâncat o oră în urmă, trebuie să fim realişti şi să facem diferenţa între aceste două tipuri de senzaţii: foamea emoţională şi cea fizică.
Pentru o digestie mai bună a alimentelor, se recomandă consumul unui pahar de apă cu 30 de minute înainte de masă. Consumul de apă în timpul mesei, însă, poate afecta acidul gastric și respectiv, descompunerea alimentelor.
Câtă apă trebuie să beau?
Formula universală a Organizației Mondiale a Sănătății pentru norma zilnică de apă este următoarea:
- Pentru femei: 30 ml x 1 kg de masă corporală.
- Pentru bărbaţi: 40 ml x 1 kg de masă corporală.
De asemenea, este foarte important să ajustăm această formulă în funcție de necesităţile personale şi stilul de viaţă pe care îl avem. De exemplu, atunci când facem exerciţii fizice, sau dacă suntem un consumator de cafea, trebuie sa bem mai multă apă zilnic. Exerciţiile fizice favorizează transpiraţia, iar cofeina este diuretica, ceea ce rezultă la o deshidratare mai rapidă.
În cazul consumului de cafea, este indicat suplimentar 500 ml de apă la o cană de băutură. Când faci exerciţiu fizic, e bine să compensezi pierderile cu un plus de 400-600 ml de apă.
Află mai multe despre APĂ ALCALINĂ și CORAL MINE
Știm deja că cel mai important lucru de care avem nevoie zilnic este apa curată, sănătoasă şi biologică. Astfel, în următorul articol vom veni cu o serie de informaţii utile, care te vor ajută să adopţi un obicei sănătos și echilibrat pentru fiecare zi 🙂
Stai aproape de noi pentru mai multe informații despre sănătate!